Produkty

Senior na drodze
07 Wrz 2017

Senior na drodze

W tym roku, po raz drugi, Krajowa Rada Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, Ministerstwo Infrastruktury i Budownictwa oraz Policja – partner akcji, przystąpili do realizacji akcji informacyjno-edukacyjnej pod hasłem „60+ bezpieczni w ruchu drogowym”. Akcja skierowana jest do osób w wieku 60+. Z analizy danych wieku sprawców wypadków wynika, że duże zagrożenie powodują osoby starsze.

Z danych Policji za 2016 r. wynika, że rowerzyści powyżej 60 roku życia byli sprawcami 479 wypadków, w których zginęło 67 osób, a 427 zostało rannych. Również z tych samych danych Policji za 2016 r. wynika, że kierowcy samochodów osobowych powyżej 60 roku życia, byli sprawcami 3419 wypadków, w których zginęło 255 osób, a 4129 zostało rannych. Celem akcji jest kształtowanie prawidłowych postaw i zachowań wśród uczestników ruchu drogowego powyżej 60 roku życia, budowanie poczucia współodpowiedzialności za bezpieczeństwo swoje i innych na drodze oraz podnoszenie świadomości seniorów kierowców, rowerzystów i pieszych w zakresie szeroko rozumianego bezpieczeństwa ruchu drogowego.

W tym roku część Warsztatów Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego poprowadzi Fundacja ZenDriving.