Produkty

Kompleksowa obsługa flot

Audyty bezpieczeństwa

Realizujemy audyty bezpieczeństwa flot oraz wdrażamy systemowe rozwiązania sprzyjające kulturze bezpieczeństwa w firmach.

Cele audytu:

1. Obniżenie wysokości płaconych składek poprzez:
a. obniżenie frekwencji szkodowej,
b. obniżenie średniej wielkości szkody,
c. partycypację klienta w ryzyku.

2. Integracja zapisów polityki flotowej z warunkami polisy ubezpieczeniowej.

3. Wyrobienie nawyków bezpiecznej jazdy u kierowców we flocie.

Plan audytu:

1. Analiza detaliczna szkód:
a. Analiza obejmuje okres 1-2 pełnych lat wstecz. Jest prowadzona na danych detalicznych otrzymanych od klienta lub na podstawie jego pełnomocnictwa z zakładów ubezpieczeń. Pozwala ona na wychwycenie wszystkich typowości i powtarzalności w szkodach w pojazdach firmowych (okoliczności, rodzaj uszkodzeń, miejsca uszkodzeń, kierujący, zakres) i przedstawienie wniosków co do wprowadzenia działań ograniczających ilość szkód typowych;
b. Analiza obejmuje też koszty napraw i modelowanie wysokości poziomu ponoszonych udziałów własnych do spodziewanych wysokości składek przy tych udziałach własnych (znalezienie optymalnego finansowo modelu).

2. Analiza zapisów posiadanej polisy ubezpieczeniowej / umowy generalnej z zakładem ubezpieczeń – ocena jakości zastosowanych rozwiązań, zgodności z najnowszymi trendami.

3. Analiza polityki warsztatowej w relacji do posiadanych warunków ubezpieczenia – m. in. sprawdzenie, czy nie dublują się kosztowo warunki holowania /samochodów zastępczych uzgodnione z warsztatem z zapisami ubezpieczenia assistance. Analiza adekwatności kosztów ponoszonych na polisy assistance.

4. Analiza / zamodelowanie potencjalnych oszczędności wynikających z rodzaju części zamiennych używanych do naprawy (wg. GVO) i kosztów robocizny w warsztatach.

5. Analiza zgodności polityki flotowej i systemu kar dla kierowców z zapisami polisy ubezpieczenia AC i kodeksem pracy.

6. Analiza zasad powierzania pojazdów pracownikom pod kątem „słabych punktów” mogących zwiększać prawdopodobieństwo wystąpienia szkody.

7. Analiza zasad użytkowania pojazdów z przepisami podatkowymi (VAT, CIT), wnioski nt. możliwej optymalizacji (są produkty ubezpieczeniowe pozwalające na pełne odliczenie VAT przy samochodach użytkowanych także do celów prywatnych.

8. Opracowanie instrukcji postępowania przy szkodzie (także szkody zagraniczne w transporcie międzynarodowym).

9. Opracowanie i bezpośrednia prezentacja raportu syntetycznego dla głównego kierownictwa firmy.

10. Opracowanie i bezpośrednia prezentacja raportu analitycznego dla fleet managera.

Czas audytu: 3-8 tygodni, w zależności od wielkości floty, różnorodności zasad wykorzystywania pojazdów, dostępności i jakości detalicznych danych szkodowych.

Warsztaty dla menedżerów

Prowadzimy warsztaty dla menedżerów flot z motywowania do bezpiecznej jazdy i innych obszarów dotyczących psychologii kierowcy.