Produkty

Systemy telematyczne

Warsztaty dla kierowców z grupy ryzyka

Oferujemy warsztaty psychologiczne skierowane do użytkowników pojazdów wyposażonych w system telematyczny. Obserwacja i analiza zachowań kierowców daje odpowiedź na pytania: jaki styl jazdy prezentują kierowcy flotowi?, jakie są koszty związane ze sposobem użytkowania pojazdu?, ale również: które z ryzykownych zachowań na drodze pojawiają się najczęściej?, którzy kierowcy prowadzą samochód w sposób ryzykowny? Warsztaty psychologiczne ZenDriving to konsekwentna reakcja na to, co ujawniają raporty.

Warsztaty proponujemy kierowcom, którzy w analizie sposobu użytkowania pojazdu: a) wypadli poniżej oczekiwań pracodawcy, a ich styl jazdy wymaga zmiany; b) jeżdżą w sposób zadowalający, ale mogłoby być jeszcze lepiej. Styl jazdy zależy nie tylko od umiejętności technicznych, ale również (naszym zdaniem – przede wszystkim) od przekonań na temat siebie jako kierowcy, przekonań na temat innych użytkowników drogi, świadomości zagrożeń, stosunku do samochodu służbowego.

Materiały informacyjne wspierające wdrożenie systemu

Czy ochrona środowiska naturalnego poprzez obniżenie emisji dwutlenku węgla skłania kierowców do jazdy według zasad ecodrivingu? Czy możliwość wygrania samochodu jest jedyną nagrodą skłaniającą do ekojazdy? Zmiany w organizacji warto komunikować w taki sposób, aby pracownicy – przyszli użytkownicy systemu telematycznego – dostrzegali sens jego wdrażania w firmie, widzieli obopólne korzyści, identyfikowali się się ze zmianą.

Fundacja ZenDriving oferuje:

• przeprowadzenie badania opinii wśród pracowników, odpowiadającego na pytanie, co dla pracowników danej firmy jest wystarczająco atrakcyjną nagrodą i przekonującym argumentem skłaniającym do zasad ecodrivingu i jazdy defensywnej na co dzień,
  • sporządzenie materiałów informacyjnych dla menedżerów wdrażających system na temat budowania klimatu ułatwiającego jego przyjęcie przez pracowników – wsparcie dla menadżerów z zakresu psychologii zmiany i transferu wiedzy,
  • przygotowanie materiałów informujących pracowników o intencji wprowadzenia przez firmę systemu telematycznego, celach długoterminowych z tym związanych, jak również przedstawienie systemu pracownikom językiem korzyści osobistych.

Materiały informacyjne dla menadżerów oraz dla pracowników są przygotowane na podstawie danych zebranych przez naszego konsultanta i uwzględniają specyficzne rozwiązania HR każdej z firm.

Spotkanie użytkowników z psychologiem

Firmom coraz częściej zależy na klimacie sprzyjającym wdrażaniu systemów telematycznych i kultury bezpieczeństwa. Opór ze strony pracowników może skutecznie hamować efektywność działania systemu. Dlatego tak ważne jest, aby pracownicy mieli okazję wypowiedzieć swoje obawy, niepewność co do intencji wdrażania systemu. Często jest to możliwe jedynie w obecności osoby z zewnątrz, bezstronnej, niezaangażowanej na co dzień w życie firmy.

Podczas spotkania psycholog przedstawi system monitorujący językiem korzyści zawodowych i osobistych oraz pomoże rozładowywać negatywne emocje związane z wprowadzeniem systemu. Fundacja ZenDriving proponuje spotkania z psychologiem, który pomoże pracownikom odnaleźć dobre strony jazdy „kontrolowanej”.