Dekalog kierowcy
07 Maj 2019

Dekalog kierowcy

Z okazji Światowego Tygodnia Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego przygotowaliśmy dekalog uważnego kierowcy:

1. Nie śpiesz się. Jeśli chcesz gdzieś zdążyć na czas – wyjedź wcześniej. Jeśli już jesteś spóźniony – i tak niewiele możesz zrobić, więc nie warto się stresować.

2. Zsynchronizuj się z ruchem ulicznym, przemieszczaj się harmonijnie. Wbrew pozorom możesz dotrzeć do celu dużo szybciej niż nerwowo wyrywając się przed szereg.

3. Wyłącz muzykę/radio. Brak dodatkowych bodźców pozwoli Ci usłyszeć pracę silnika, dźwięk opon na asfalcie oraz swój oddech i bicie serca. W dzisiejszym świecie tak trudno o chwilę ciszy – nie bój się z niej skorzystać.

4. Nie rozmawiaj przez telefon, nawet jeśli używasz zestawu głośnomówiącego. Dzięki temu nie będziesz mieć rozproszonej uwagi i zmniejszysz ryzyko wypadku.

5. Oddychaj świadomie. Poczuj każdy wdech i wydech.

6. Rozluźnij się. Rozluźnij ręce na kierownicy oraz mięśnie brzucha pod pasami bezpieczeństwa. Poczuj przyjemność z jazdy.

7. Uważnie obserwuj otoczenie. Bądź „tu i teraz”, to może Cię uchronić przed wieloma zagrożeniami.

8. Bądź wdzięczny. Za samochód, którym możesz się teraz przemieszczać oraz zdrowie, które Ci to umożliwia.

9. Reaguj współczuciem na agresję innych uczestników ruchu drogowego. Nie warto dać się zarażać negatywnymi emocjami.

10. Trenuj życzliwość. Traktuj innych uczestników ruchu drogowego tak, jak sam chciałbyś być traktowany.