Liderzy promocji bezpieczeństwa drogowego wybrani
28 Lis 2016

Liderzy promocji bezpieczeństwa drogowego wybrani

25 listopada 2016 roku poznaliśmy osoby, firmy, media, instytucje i organizacje pozarządowe, które w szczególny sposób przyczyniają się do poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego w Polsce. W tym roku Kapituła postanowiła wyróżnić przede wszystkim lokalnych działaczy.

Laureatką w kategorii Osoba roku została Pani Katarzyna Dobrzańska-Junco – założycielka Stowarzyszenia Centrum Inicjatyw na rzecz poprawy Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego. Nominowanymi w tej kategorii byli również Pan Krzysztof Woźniak – dziennikarz TOK FM, współprowadzący audycje „Skołowani” i „Przewodnik Drogowy”, a także Pani Bogusława Barbara Zimmer – wydawca miesięcznika „Polski Traker” i „Polski Traker Bus”.

Organizacją pozarządową roku została Fundacja CREDU z Sopotu, której ideą przewodnią w działaniu jest kreatywne myślenie i edukacja praktyczna. W tej kategorii Kapituła postanowiła w tym roku wyróżnić również Stowarzyszenie Centrum Inicjatyw na rzecz poprawy Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego i Fundację Drogi Mazowsza.

Firmą Roku 2016 została Kompania Piwowarska S.A. – firma, która do tematu bezpieczeństwa podchodzi bardzo szeroko, a działania prewencyjne podejmuje na wielu płaszczyznach. Za długoletnie działania z zakresu prewencji w obszarze ruchu drogowego wyróżniona została firma Circle K Polska (działająca do niedawna pod nazwą Statoil Fuel&Retail Polska). A za działania lokalne firma MAN Trucks Niepołomice.

W kategorii Media Roku Kapituła Nagrody Partner Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego zdecydowała, że w szczególny sposób wyróżni portal internetowy BRD24.pl. Doceniono profesjonalizm i bardzo szerokie spojrzenie na tematykę bezpieczeństwa drogowego. Wśród wyróżnionych w kategorii Media Roku znalazł się też kanał na YouTube „Polskie Drogi” i Polskie Radio Kraków.

W tym roku wśród nominowanych do nagrody w kategorii Instytucja Publiczna Roku znalazły się trzy szkoły: Publiczna Szkoła Podstawowa nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Dąbrowie Tarnowskiej, Szkoła działająca przy Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym w Debrznie i Zespół Szkół Ogólnokształcących w Wydminach. Zwycięzcą w tej kategorii został Zespół Szkół Ogólnokształcących w Wydminach. Szkoła i działający w niej Szkolny Klub Bezpieczeństwa od lat pracuje, aby każde dziecko w Gminie Wydminy było bezpieczne do kwadratu poprzez organizowanie corocznej kampanii Młodzi Bezpieczni do Kwadratu.

Zwycięzcom gratulujemy!

Więcej informacji