„Nie tracę głowy na drodze”
10 Gru 2018

„Nie tracę głowy na drodze”

W 2019 roku Fundacja ZenDriving w ramach akcji „PZU – Pomoc to Moc” zrealizuje program prewencyjny „Nie tracę głowy na drodze”,  którego celem jest zmniejszenie liczby wypadków z udziałem młodych kierowców oraz pieszych na skutek 1) zmiany przekonań i nawyków związanych z obsługą urządzeń mobilnych w ruchu drogowym, 2) przekazania młodzieży technik uważności utrwalających zmiany postaw i zachowań oraz 3) tworzenia trendu na odpowiedzialne i bezpieczne korzystanie z urządzeń mobilnych.

Projekt składa się z dwóch kluczowych modułów wzajemnie od siebie zależnych: 1) warsztatu mającego na celu wprowadzenie do tematu, uświadomienie problemu, zmotywowanie do zmiany postawy i zachowania oraz pokazanie, w jaki sposób można to osiągnąć; 2) internetowego treningu 6-tygodniowego mającego na celu utrwalanie postawy i zachowania. 6 tygodni to minimalny czas, aby utrwalić oczekiwaną trwałą zmianę i znacząco podnieść poziom uważności.