O uważności

Czym jest uważność (mindfulness)?

Uważność to „utrzymywanie uwagi w szczególny sposób, celowo, nieoceniająco, w chwili obecnej”. Jest to umiejętność (a nawet meta-umiejętność) bycia „tu i teraz” i utrzymywania pełnej świadomości pojawiających się doświadczeń, myśli, emocji i innych impulsów. W wielu badaniach okazało się, że trening uważności pomaga w skutecznym radzeniu sobie z agresją, konfliktem, stresem, lękiem; w negocjacjach i komunikacji; w sporcie i w uczeniu się, w wychowywaniu dzieci. Można śmiało podsumować, że uważność jest dla psychiki tym, czym regularna aktywność fizyczna dla ciała.

Uważność w prowadzeniu pojazdu

Wspiera koncentrację kierowcy

i jego zdolności poznawcze. Zapobiega impulsywnemu korzystaniu z telefonów komórkowych podczas jazdy.

Zapobiega agresji drogowej

Kierowcy praktykujący uważność dużo lepiej zarządzają swoimi emocjami, są mniej impulsywni i mniej skłonni do wybuchów.

Zwiększa samoświadomość kierowcy

dzięki czemu pomaga praktykującym kierowcom wyłapywać m.in. pierwsze oznaki zmęczenia.

Sprzyja bezpiecznym zachowaniom

Zapobiega naruszaniu przepisów

Sprzyja zdrowiu psychicznemu kierowców

Trening uważności

Badania nad praktyką uważności wykazują, że dzięki neuroplastyczności mózgu już po 6 tygodniach zauważalne są w nim pierwsze pozytywne zmiany – zwiększa się liczba połączeń nerwowych i znacząco wzrasta poziom uważności. Tyle czasu potrzeba również na potencjalnie skuteczne utrwalenie nowych nawyków lub pozbycie się starych.

Wybrana literatura

• Alen, M., Dietz, M., Blair, K.S., van Beek, M., Rees, G., Vestergaard-Poulsen, P, Lutz, A., Roepstorff, A., (2012). Cognitive-Affective Neural Plasticity following Active-Controlled Mindfulness Intervention. Journal of Neuroscience, 32(44), 15601-15610.
  • Bayer, J.B., Campbell, S.W. (2012). Texting while driving on automatic: Considering the frequency-independent side of habit. Computers in Human Behavior 28, s. 2083–2090.
  • Bowen, S., Chavla, N., Marlat, A., (2010). Mindfulness-Based Relapse Prevention for Addictive Behaviors: A Clinician’s Guide. The Guilford Press, New York.
  • Deffenbacher, J.A. (2015). A review of interventions for the reduction of driving anger.
  • Feldman, G., Greeson, J., Renna, M., Robbins-Monteith, K. (2011). Mindfulness predicts less texting while driving among young adults: Examining attention- and emotion-regulation motives as potential mediators. Personality and Individual Differences. 51, s. 856-861.
  • Hanan, S.A., King, M., Lewis, I., (2010). Are you a mindful driver? A review of the potential explanatory value of mindfulness in predicting speeding behaviour.
  • Johnson, S., Holdsworth, L. (2010). Health and Wellbeing of Older Professional Drivers. Best Practice Guidelines.
  • Kass, S.J., VanWormer, L.A., Mikulas, W.L, Legan, S., Bumgarner, D. (2011). Effects of Mindfulness Training on Simulated Driving: Preliminary Results. Mindfulness. 2, s. 236-241.
  • Koppel, S., Bugeja, L., Hua, P., Osborne, R., Stephens, A.N., Young, K.L., Chambers, R., Hassed, C. (2019). Do mindfulness interventions improve road safety? A systematic review. Accident Analysis and Prevention 123, 88–98
  • Kozak-Piskorska, K., Sobiecka, A. (2018). Niezbędnik uważnego kierowcy
  • Ledesma, R.D., Montes, S.A., Poo, F.M., Lopez-Ramon, M.F. (2010). Individual Differences in Driver Inattention: The Attention-Related Driving Errors Scale. Traffic Injury Prevention, 11:142–150.
  • Mindfulness-Based Stress Reduction for safety critical workers. 2018. https://www.ciras.org.uk/
  • Roca, J., Padilla, J-L., Young, K.L., Lopez-Ramon, M.F., Castro, C. (2013). Assessing individual differences in driving inattention: Adaptation and validation of the Attention-Related Driving Errors Scale to Spain. Transportation Research Part F 21 43-51.
  • De Smet, A. (2008). Transportation Accident Analisys and Prevention. Nova Science Publishers, Inc.. New York.
  • Stephens, A.N., Koppel, S., Young, K.L., Chambers, R., Hassed, C. (2018). Associations between self-reported mindfulness, driving anger and aggressive driving.
  • Valero-Mora, P.,, Pareja, I., Pons, D., Sánchez, M., Montes, S.A., Ledesma, R.D. (2015). Mindfulness, inattention and performance in a driving simulator. IET Intelligent Transport Systems 9(7):1-4.
  • Young, K.L., Koppel, S., Stephens, A.N., Osborne, R., Chambers, R., Hassed, C. (2018). Mindfulness Predicts Driver Engagement in Distracting Activities. Mindfulness 10(1).