„Odłóż smartfon i żyj”
16 Paź 2019

„Odłóż smartfon i żyj”

10 października 2019 r. odbyła się inauguracja kampanii społecznej „Bądźmy razem bezpieczni” Tramwajów Warszawskich. W tegorocznej edycji kampanii spółka Tramwaje Warszawskie chce zwrócić uwagę dorosłych mieszkańców stolicy na kwestie bezpiecznego przemieszczania się samochodem po Warszawie, zwłaszcza w kontekście przestrzegania przepisów i uważania na ruch tramwajowy, nieużywania smartfonów w trakcie prowadzenia pojazdów oraz dawania dobrego przykładu dzieciom.

Aż 85% badanych na zlecenie TW kierowców przyznaje, że zdarzyło im się rozmawiać przez telefon podczas jazdy samochodem, 64% – pisało wiadomości, 57% – robiło zdjęcia/nagrywało filmy. W panelu dyskusyjnym poświęconym bezpieczeństwu i uwadze w ruchu drogowym udział wzięła m.in. Magda Mazurkiewicz, trenerka Fundacji ZenDriving i koordynatorka merytoryczna projektu „Nie tracę głowy na drodze„. W ramach współpracy trenerzy Fundacji ZenDriving będą prowadzić również warsztaty dla młodzieży.