Ogólnopolskie badanie kierowców
06 Cze 2016

Ogólnopolskie badanie kierowców

Od 6 czerwca do 31 grudnia 2016 roku trwa przedsięwzięcie badawcze poświęcone problemowi korzystania z telefonów komórkowych podczas prowadzenia pojazdu. Projekt edukacyjno-badawczy pt. „W RUCHU DROGOWYM #JESTEMOFFLINE” realizowany jest w całej Polsce wśród min. 100 tys. kierowców amatorów, kierowców zawodowych oraz kandydatów na kierowców.

Celem realizowanego badania jest weryfikacja stopnia potencjalnego zagrożenia w ruchu drogowym, jakim może być korzystanie z telefonu komórkowego podczas prowadzenia samochodu, pomiar rozmiaru zjawiska i przeciwdziałanie potencjalnemu zagrożeniu dla bezpieczeństwa ruchu drogowego.

Instytucjami odpowiedzialnymi za przygotowanie oraz realizację badań są:

• Fundacja Dbam o Mój Z@sięg
  • Fundacja ZenDriving