Okrągły Stół Motoryzacyjny
13 Lut 2014

Okrągły Stół Motoryzacyjny

13 lutego 2014 roku odbyła się – zainicjowana przez Fundację ZenDriving i zorganizowana przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie KIEROWCA.PL – debata pt. “Prawdziwe oblicze sprawcy wypadku drogowego”.

W spotkaniu dotyczącym m.in. psychologicznych przyczyn wypadków wzięli udział m.in.: gospodarz – Włodzimierz Zientarski; psychologowie transportu: Andrzej Markowski i Ewa Odachowska (Instytut Transportu Samochodowego); psycholog Jagoda Nowik (Fundacja ZenDriving); przedstawiciel Instytutu Umysłu – Eryk Ołtarzewski; przedstawiciele WORD-ów: Andrzej Szklarski, Andzej Gajewski i Henryk Karski; mecenas Tadeusz Wolfowicz; przedstawiciel Banku Swiatowego – Radek Czapski; przedstawiciele organizacji pozarządowych: Andrzej Kalitowicz (Prezes Fundacji Kierowca Bezpieczny) i Dorota Stalińska (Fundacja Nadzieja); dziennikarze: Paweł Płuska (TVN), Jacek Balkan (TOK FM) i Monika Mularczyk (Polsat Biznes) oraz ratownik – Adam Pietrzak.

Merytoryczna i owocna we wnioski rozmowa, moderowana przez Joannę Zientarską i Dariusza Piorunkiewicza, stanowić ma początek wspólnych działań na rzecz poprawy bezpieczeństwa drogowego w Polsce.