Senior na drodze
17 Gru 2018

Senior na drodze

Katarzyna Kozak-Piskorska dla Fleet Guru:

– Przede wszystkim pogarsza się nasza sprawność psychofizyczna – mówi Katarzyna Kozak-Piskorska, prezeska Fundacji ZenDriving. – Gorzej widzimy i słyszymy, a to bardzo ważne w kontekście prowadzenia pojazdu. Udowodniono także, że w pewnym wieku pogarsza się zdolność przetwarzania informacji, a co za tym idzie – gorzej oceniamy ryzyko i sytuację na drodze, np. to, z jaką prędkością poruszają się inne pojazdy. Osłabia się nasz analizator wzrokowy, umożliwiający przetwarzanie informacji, które gromadzimy z otoczenia. A to dlatego, że nasza pamięć robocza jest mniej wydajna. Ponadto przyjmujemy więcej leków, które mogą osłabiać sprawność psychofizyczną.