Wyniki kolejnej edycji Europejskiego Barometru Odpowiedzialnej Jazdy
25 Kwi 2019

Wyniki kolejnej edycji Europejskiego Barometru Odpowiedzialnej Jazdy

Mimo świadomości ryzyka wynikającego z nieuwagi za kierownicą europejscy kierowcy coraz częściej narażają się na niebezpieczeństwo z powodu urządzeń mobilnych:

• 97% europejskich kierowców sądzi, że wysyłanie i (lub) czytanie SMS-ów lub e-maili podczas jazdy jest niebezpieczne, niemniej jednak robi to 1 kierowca na 4. / W Polsce 93% kierowców ocenia takie zachowanie jako niebezpieczne, a przyznaje się do niego 33%;
  • Prawie 1 kierowca na 2 (+6 pkt w porównaniu do roku 2017) rozmawia przez telefon podczas jazdy, korzystając z systemu Bluetooth, podczas gdy wpływ takich rozmów na uwagę jest taki sam, jak w przypadku innych środków komunikacji telefonicznej / 56% (+12) polskich kierowców;
  • 43% (+4) respondentów ustawia nawigację GPS podczas prowadzenia pojazdu / 57% (+10) polskich kierowców;
  • Więcej niż 1 europejski kierowca na 10 przyznaje, że miał już wypadek lub był o włos od niego z powodu używania telefonu za kierownicą / w Polsce wskaźnik ten wynosi 10%;
  • 19% (+3) sygnalizuje innym kierowcom wybrane wydarzenie za pomocą aplikacji na smartfon lub narzędzia wspomagającego jazdę, prowadząc przy tym samochód / 31% w Polsce.
  • Jedyną praktyką, której popularność spadła w ciągu ostatnich 2 lat, jest używanie za kierownicą telefonu bez zestawu głośnomówiącego, jednakże wciąż przyznaje się do tego więcej niż jedna czwarta Europejczyków (27%; -5 pkt | 47% Polaków; -1 pkt), mimo że jest to zakazane we wszystkich 11 krajach objętych badaniem.

Czytaj całość